Озеленяване

архив разходка rss приятели

Органичен бетон за зелени фасади

Екип от испански учени от Политехнически университет на Каталуния са разработили идеята за органичен бетон, който може да се използва в създаването на вертикални градини или зелени стени по фасадите на сградите. Задържайки дъждовната вода, няколко слойният цимент осигурява местообитание на различни видове лишеи и мъхове. За приблизително една година по повърхността на “зеления бетон” ще се образува патина от живи растения, част от повърхността на сградата.

Органичен бетон

снимка източник: urbangardensweb.com

Свойства на зеления бетон

За разлика от другите вегетиращи фасади и вертикални градини, които се поддържат от допълнителни структури и конструкции, новият биологичен материал осигурява среда за растеж директно върху своята собствена повърхност. С органичният бетон може да се осигури покритие на цялата фасада от лишеи и мъхове, или покритие на определени сектори, търсейки различен рисунък на зелената стена.

Структура на органичния бетон

Живият бетон се състои от три слоя. Първият, най-близко разположен до сградата, е водонепропусклив слой. Той предпазва конструкцията от вода. Вторият слой е с биологична микроструктура, която абсорбира и задържа дъждовна вода, за да осигури среда за местообитание на организмите. Най-външният, порест слой, е с противоположни функции на водоизолиращия слой. Той отвежда водата до биологичният слой.

Органичен бетон

снимка източник: urbangardensweb.com

Зелените стени от органичен бетон са със същите характеристики като вертикалните градини, които познаваме. Те подобряват качеството на въздуха, намаляват температурата в града, намаляват шума, осигуряват добра прахова абсорбция, увеличават енергийната ефективност на сградата.

Жълта круша, червен бор, чакам твоя отговор

  

  

  

Може да използвате тези HTML тагове

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>